August 17, 2021

Hjelp, leiligheten min er for liten!

Tips
Aug 17, 2021

Hjelp, leiligheten min er for liten!

Tips

Du har kjøpt en bitteliten leilighet, det er knapt plass å trekke pusten, og du sover med beina ut vinduet.

Nå tøyer jeg kanskje strikken, men følelsen er ikke langt unna. Ordet “klaustrofobi” har mest sannsynlig streifet over frontallappen din allerede. Hvordan skal du klare å få plass til alt du trenger for å fungere, og i tillegg få det til å føles som hjemme? Ikke fortvil. Len deg tilbake, vi har løsningene klare.


I de minste boligene er det ikke bare hver kvadratcentimeter som teller, vi må også tenke på kubikkmålene. Det gjelder å gjøre rommene så åpne og luftige som mulig. Gå for lyse farger på veggene. Jo lysere fargen er, desto mer åpent vil rommet føles. Unngå store, “klossete” møbler, og gå heller for smidige, smale og nette møbler, med luft under. Lysere farger på møblene er også en fordel. Sofa tar en del plass, mens bord, stoler, skjenker, lamper, m.m, er lettere å få redusert størrelse på. Og jo lavere høyden på møbelet er, desto større vil rommet virke. 


Om du har en 1-roms leilighet, må du gjerne ty til sovesofa. Her gjelder det å finne en som er funksjonell, enkel montere, komfortabel å sitte i, og helst pen å se på. Et annet tips er å gå for en sofa uten armlener. Man tenker at armlene er et must, men med noen gode, dekorative puter fungerer det moderne mennesket helt fint uten “vegger” på sofaen.


På få kvadratmeter er det viktig er med sofabord som ikke tar for mye plass. Her anbefaler vi å gå for noe som er rundt i formen, ettersom hjørner spiser mye rom. Om du ikke har plass til spisegruppe, kan det være fint å gå for et sofabord som er litt høyere enn sittehøyden på sofaen, så kan spise uten å krumme ryggen eller engste deg for søl i sofaen. Skal bordet kombineres med en sovesofa, kan det være en fordel at det kan stues bort når stua gjøres om til soverom. 

Aktuelle produkter
No items found.

For å unngå klaustrofobiske tilstander, er speil en himmelsendt løsning. De forstørrer rommet, reflekterer lys, og setter inn et ekstra “vindu”. De er også praktiske for å sjekke antrekk, sminke eller de grå hårene du pådro deg i søken etter hjelpsomme innredningstips. Speil får du i alle størrelser og fasonger, så lek deg frem og ikke vær redd for å velge ett som skiller seg ut i mengden. Et pent speil er noe du vil få mye glede av.


Du tenker kanskje at besøk er helt umulig, og fest er definitivt utelukket. FEIL! Går du til innkjøp av stablebare krakker, har du sidebord og pidestaller kombinert, med sitteplasser i fleng. Flere fluer i samme smekk!


Men det er litt mørkt her. Hvordan velger du riktig lys? Det er jo trangt, hverken gulv eller bordplass til overs! Har du plass til taklampe, gå for en som sprer lyset godt og kan dimmes. Godt brukslys er viktig, ikke minst for synet, men du vil også unngå å sitte med solbriller når du skal hygge deg.

Om du ikke har oppheng for taklampe, er en fin vegglampe med litt lengde på armen et glimrende alternativ. Det fungerer like bra over spisegruppe som sofagruppe, eventuelt begge om armen er lang nok. Velg gjerne en variant som lyser i flere retninger, om det er slik at den skal fungere som hovedbelysning for rommet. Flere og flere designere har også kommet med trådløse bordlamper som er oppladbare, så da er det bare fantasien som holder igjen for bruksområde.

Aktuelle produkter
No items found.

Så er det disse sonene da. Hvordan skal du avgrense stue fra kjøkken når alt er i ett? Invester i et teppe, så får stuen et klart avgrenset område. Det bør være stort nok til å romme sofaens bredde, og cirka like mye plass på begge sider av stuebordet. I avlange rom kan ulike farger på veggene være en spennende måte å dele rommet på, hvor du skaper tydelige soner ved å dele rommet i to, eller flere deler. Sidebord, pidestaller, planter, lamper og andre objekter kan være med på å dele rommet inn i soner. 

Er du så heldig å ha plass til spisegruppe, anbefaler vi å holde stolryggens profil så lav som mulig. Høyere stolrygger trekker taket ned mot bordflaten, og får rommet til å føles mindre. Gå derfor etter stoler som har en lav profil, og helst ikke overstiger bordflaten med mer enn 2-3 centimeter. Alternativt kan du gå for krakker som kan skyves under bordet, eller stables i et hjørne. Har du plass til et bord med utslag, er det en genial løsning for å kunne ha større middagsselskaper. 


Spisebord kan også brukes som hjemmekontor, så se gjerne etter et som er stort nok til å kunne romme laptop, PC-mus og kaffekopp.Om du ikke har belysning i nærheten, og ikke får plass på bordet, finnes det leselamper som kan klemmes til bordplaten. Forsikre deg om at det er en lampe med padding i klemme-festet, så du unngår riper i bordplaten. 


Før vi glemmer det; entré. Har du en smal gang er det desto viktigere å ha funksjonell oppbevaring. Velg møbler som kommer så tett på veggen som mulig, helst vegghengt om mulig. Da frigjør du gulvplass, som øker romfølelsen.

 


Husk at innredning av et hjem tar tid. Legg en plan på fargeskala og materialer, og avklar budsjett. Et hjem er en bok med flere kapitler, og tross klisjéen er det en prosess du bør nyte hvis du har tid og mulighet. Sett deg en handleliste/ønskeliste og om du ikke har anledning å kjøpe alt med en gang, kan du kjøpe gradvis og ønske deg til bursdager og høytider. Og det går fint an å mikse nytt, vintage og arvet sammen. Bruk gjerne litt tid å sondere bruktmarkedet for unike skatter og potensielle bruktkupp. Vintage møbler tilfører sjel.


Se på interiør som representerer deg, og gjerne noe som er av god kvalitet og kan være med deg livet ut. Bærekraftig design går ikke av moten, og man har mulighet å kjøpe flere av samme type om man flytter til en større bolig senere.


Og aller viktigst. Tenk gjennom hva som skal til for at du trives. Hjemmet er et sted du skal oppholde deg store deler av tiden, så velg produkter som gir deg glede - Både i utseende, kvalitet og komfort.


Vi håper at tipsene over kan være til hjelp. Ønsker du hjelp til innredning av boligen din, tilbyr vi også interiørkonsultasjoner og fullstendig innredning av bolig. Kontakt oss gjerne via 2rom Studio for en uforpliktende samtale.

Aktuelle produkter
Produkter i bilde
No items found.
Skrevet av
September 30, 2021
Link kopiert!
Design og utvikling av M51 Marketing