Nyhet, 2rom Lounge!
2rom er en norsk nettbutikk som tilbyr det beste innen skandinavisk og internasjonal møbeldesign. 2rom er en norsk inspirasjonsportal og nettbutikk etablert i 2012.
October 20, 2021

Børge Mogensen - skaperen av dansk design

Kampanjer
October 20, 2021

Børge Mogensen - skaperen av dansk design

Kampanjer

“Mitt mål er at skape ting som vil tjene mennesket, og plassere mennesket i hovedrollen i stedet for med djevelens vold og makt tilpasse mennesket til tingene”

Og nettopp dette ble roten for det som skulle revolusjonere designhistorien, og sette Dansk Design på verdenskartet.

Børge Mogensen fant inspirasjon over hele verden, i sin ambisiøse streben etter å skape gjenstander som kunne vare i generasjoner. Han var en pioner, som ble essensiell for begrepet “dansk design” slik vi kjenner det i dag. Hans fokus lå i det enkle og funksjonelle, som med et minimalistisk, materialrikt preg, ville berike omgivelsene og skape en visuell ro. 

The Spanish Chair spisestolutgave
Produkter i bilde

Hans bevisste gjennomtenkte formspråk, hvor alle detaljer var nøye kombinert, alt fra den visuelle atmosfæren, til former som forenklet produksjonen uten at det gikk på kompromiss med designkvaliteten. Mogensen hadde en utrolig evne til å skape vakre originale møbler, som samtidig var rasjonelle og oppfylte strenge produksjonskrav.

Flere mener at han hadde visjonen til Ikea, men at fokuset lå i å skape en kvalitet som ville vare flere generasjoner. Derfor var han også kompromissløs når det kom til materialvalg og kvalitet i produksjon.


Spoke-Back sofa, Børge Mogensens kombinasjon mellom sofa og daybed.


Mogensen hadde en streng visjon, og vek sjelden fra den. Det kunne være vanskelig å være kreativ under hans kraftig definerte kunstneriske retning, og det sies at hans temperament ofte gjorde det utfordrende. Han vendte derimot alltid tilbake til sin enkelhet og beskjedne, selvbevisste design ble en rød tråd i hans etterhvert verdenskjente portefølje.

J18 Spisestol i selskap med C64 Shaker spisebord

Børge Mogensen var ikke fascinert av ekstravagante ideer og design, men av praktiske behov. Hans foretrukne materialer var massivt tre, naturskinn, messing og ull, som alle representerer det rå og ekte.

The Canvas Chair - Med sine enkle, strukturelle former.
Produkter i bilde

Mannen var nærmest besatt av å designe og utforme nye møbler. Å pusle med hyller, skuffer, ulike moduler og sammensetninger var som en meditasjon. Han var i en konstant jakt etter å skape det perfekte.  


Mogensen familien var og er fortsatt en designfamilie. Børges kone, Alice Mogensen, var klesdesigner, og tidlig i Børges karriere var det hun som skaffet familiens levebrød med sine klær. Børges sønner viderefører i dag farens prestisjetunge arv, med en ydmyk holdning til farens store innflytelse på designverdenen.

Spanskestolen spisestol forran det ikoniske biblioteksbordet.
Produkter i bilde

Børge Mogensens mest kjente design

The Spanish Chair

The Spanish Chair, også kalt "Spanskestolen"

Inspirert av spansk håndverkstradisjon, designet Børge Mogensen i 1958 stolen som ironisk nok skulle bli synonymt med dansk design. Stolen var ett opprør mot tidens møbeldesign, med sine enkle, robuste former og materialer. Kombinasjonen mellom massivt treverk og sadelskinn har vært en spansk håndverkstradisjon i flere 100 år, og gjennom Mogensens design vil det blomstre videre i evigheten. En stjerne på den danske designhimmelen.

Skinn vil naturlig strekke seg over tid. Skinnreimene bak og under setet gjør det mulig å stramme til og sikre stolen et langt liv, gjennom flere generasjoner.


Mogensen J39 spisestol


Dette unike designet ble tydelig inspirert av andre tradisjonelle møbeldesign. Dette gjenspeiles i stolens myke og elegante former, som forenes med poetiske linjer. Den robuste og holdbare stolen består av en raffinert kvalitet. Både nye og vintage utgaver sees over hele verden, og det finnes sjeldent en danske som ikke har sittet i J39. En skandinavisk klassiker.  

Mogensen J39 spisestol - En skandinavisk klassiker.

Mogensen 3236 spisestol

Denne stolen ble designet etter Børge Mogensen ble utnevnt som designsjef for Fredericia i 1955. Med sin solide, forenklede konstruksjon gjenspeiler 3236-stolen Mogensens preferanse for naturlige materialer, kombinasjonen mellom raffinert og rustikt.

Mogensen 3236 spisestol - Raffinert og rustikk

Designer og arkitekt, Børge Mogensen (1914-1972)
Produkter i bilde
Skrevet av
October 22, 2021
Link kopiert!
Design og utvikling av M51 Marketing